OM BARRY


Barry Eisler Barry Eisler blev först intresserad av den "förbjudna kunskap" som numera återfinns i hans prisade romanserie om den amerikansk-japanske lönnmördaren John Rain när Eisler som barn läste en biografi över Harry Houdini. I boken citerades en polis som hade sagt "Som tur är gav sig aldrig Houdini in på brottets bana. Om han hade gjort det hade han varit svår att fånga och omöjlig att hålla fången." Eisler fascinerades över det faktum att någon kan lära sig sådant som folk egentligen inte bör känna till, kunskaper som kan göra en individ farlig. Denna lockelse har lett till livslånga studier av kampsporter, bland annat västerländsk boxning och brottning, japansk judo och karate samt den brasilianska varianten av jiujitsu. Han har anskaffat en omfattande samling av böcker över så udda ämnen som hur man kan döda utan vapen, hur man dyrkar upp lås, inbrott, spionverksamhet, samt annan information som statsmakten helst skulle se att bara ett fåtal människor har tillgång till. (I förbigående kan nämnas att Eislers fru brukade propsa på att denna boksamling skulle hållas undangömd, men numera tillåter hon att den står framme eftersom den trots allt "bara är till för research".) Eisler tillbringade även tre år som anställd vid CIA:s spionenhet "Directorate of Operations".

Eislers engagemang i kampsporter förde med sig att han blev alltmer fängslad av Japan. Han började läsa på om Japans historia och kultur, och medan han var anställd hos CIA sattes han att läsa japanska på heltid. Efter att han 1993 hade lämnat sitt jobb i statens tjänst flyttade Eisler till Tokyo för intensivträning vid Kodokan International Judo Center för att fortsätta sina språkstudier och för att fördjupa sina kunskaper om landet och dess kultur. Staden med sina jazzklubbar och whiskybarer, sina mörka gränder, sin fantastiskt omväxlande ljusreklam och sina exotiska smak—och doftupplevelser fungerade som en katalysator för Eislers redan befintliga "förbjudna" intressen. En morgon när han pendlade till arbetet fick han en tydlig bild i huvudet: Två män som förföljde en tredje man utmed gatan Dogenzaka i Shibuya. Han visste inte varifrån bilden kom, men han började fundera kring den. Vilka var de här männen? Varför följde de efter den där andre killen? Sedan började svaren komma till honom: De var lönnmördare. De skulle döda honom. Men dessa svar ledde bara till ännu fler frågor: Varför ska de döda honom? Vad har han gjort? Vem arbetar de för? Eisler hade alltid tyckt om att skriva—noveller när han var tonåring, krönikor om utrikespolitik i Cornell Daily Sun när han läste juridik, reklamtexter för företag senare i livet—och han tyckte att sättet som de här två männen förföljde den tredje på kändes som en bra historia. Eisler började skriva, och skapade därmed figuren John Rain. Manuskriptet blev så småningom romanen Rain— Samuraj I Skuggorna (A Clean Kill in Tokyo).

I dag bor och arbetar Eisler i San Fransisco-området samtidigt som han ofta reser till Japan och andra delar av Asien. Rain—återkomsten vann priset Mystery Ink Gumshoe Award och Barry-priset för "årets bästa thriller" från Deadly Pleasures. Rain-böckerna har även återfunnits på ett flertal "bästa-listor", bland annat hos Amazon.com, News-Press, Publishers Weekly, San Francisco Chronicle och San Jose Mercury News. Böckerna har översatts till nästan tjugo språk och Barrie Osborne, den Oscarsvinnande producenten av Sagan om ringen-trilogin, har köpt filmrättigheterna till dem.

Author photo: Janelle McCuen